Författararkiv: Anders I Andersson

Till hösten är det dags igen för två kartkurser i Disgen

Den grundläggande kursen går igenom delar av kartfönstret, Disgen-orter, hur man lägger händelser i tidsordning, lägger till koordinater och gör en resa på Google Earth. Grundläggande bildhantering kan ingå.
Tid: tisdagar 3, 10, 17 och 24 sep kl 13.00 – 16.00

Den avancerade kursen har följande förslag på innehåll: Kartfönstrets innehåll, Disgen-orter med bilder och beskrivningar, grundkartan, underlagskartor, personuppgifter på kartan, spara karta som bild och i utskrift, använda färdiga kartor, lagerprincipen för underlagskartor och lägga in egna kartor. 
Tid: tisdagar 8 okt, 22 okt och 5 nov kl 18.00 – 20.30 

Plats: Åsbo Släkt- och Folklivsforskares lokal på Sågen, Ängelholmsg 7, Klippan (5 min från järnvägsstationen)

Ta med egen dator med Disgen. Begränsat till 8 deltagare/kurs.

Anmälan till lena.ringbrant@telia.com

Frågor: Lena Ringbrant Ekelund, 070-232 00 79

Kallelse till årsmöte 2019

DIS Syd kallar sina medlemmar till årsmöte söndagen den 31 mars, kl. 13:00. Mötet hålls på Bellevue Park – lokal Valhall, Eddagatan 3 i Malmö.

Årsmöteshandlingarna kan du ta del av här. Valberedningen kommer att presentera sitt förslag i särskild ordning.

Mötet inleds med fördrag av Jan-Åke Hager, ordförande i Föreningen G-gruppen, som berättar om ”Gränslös forskning över Östersjön”, föreningens stora projekt ”Över Östersjön” där man registrerar passagerarlistor från 1690-1864 av trafiken mellan södra Sverige och de före detta svenska områdena i norra Tyskland. G-gruppen samverkar med flera släktforskarföreningar i Tyskland och i de övriga länderna kring Östersjön och har en unik kompetens för den som släktforskar i dessa länder.

Därefter bjuder DIS Syd på kaffe/te och smörgås.

Mötet fortsätter sedan med sedvanliga årsmötesförhandlingar. Årsmöteshandlingar, dagordning och verksamhetsberättelsen m.m. kommer att publiceras på denna hemsida.

Efter årsmötesförhandlingarna fortsätter mötet med ett föredrag av Torgny Larsson som berättar om nästa version av Disgen.

Efter föredragen kan man besöka fadderbordet, kartbordet och Disbytbordet och tag gärna med ditt Disbytutdrag på ett USB-minne.

Välkommen
Styrelsen

Att skriva släkthistoria

Vi startar vår första kurs i att skriva släkthistoria till våren. Kursen kommer att ledas av Joacim Blomqvist. Han är frilansjournalist, författare och översättare. Han har dessutom undervisat vid folkhögskola, universitet och skrivit två böcker.

Att skriva en bok, en essä eller biografisk textnotis i Disgen utifrån sin egen släkthistoria
kan vara svårt. Att få denna text så intressant att den uppskattas av andra, än huvudpersonerna, kan vara en verkligt knepig uppgift.

En skrivarcirkel kan vara en god början. Vi kommer under träffarna att skriva övningar relaterade till den text man arbetar med. Det kan bli olika teman vid varje kurstillfälle, berättar Joacim och övningar som rör stil och berättarkonst.

För mer information kontakta Lars-Åke Stenemo, stenemo@dis-syd.se

Kartkurser

Kartor i Disgen – grundläggande kurs i Klippan

Vi arbetar med hur man lägger in egna orter, lägger in händelser i tidsordning, lägger till koordinater för de egna orterna och gör en resa på Google Earth.
Vid behov kan bildhantering ingå.
Tider: tis 26 feb, 12 mars och 26 mars kl. 18.00 – 20.30, 
Ta med egen dator med Disgen. Begränsat till 8 deltagare
Anmälan till lena.ringbrant@telia.com 
Frågor: Lena Ringbrant Ekelund 070-232 00 79

Kartor i Disgen – avancerad kurs i Klippan

Vi kommer att arbeta med Björn Johanssons kartkurser och utöver grundläggande kartkunskap även lära oss hur man lägger in Disgen-kartor, synkroniserar kartor men även hur man infogar egna kartor.
Kursen förutsätter stor datorkunskap och att man kan arbeta mycket självständigt.
Tider: tis 15 jan och 12 feb kl. 18.00 – 20.30
Ta med egen dator med Disgen. Begränsat till 8 deltagare
Anmälan till lena.ringbrant@telia.com 
Frågor: Lena Ringbrant Ekelund 070-232 00 79